Tamamliyo Blog

Insurtech Nedir? Insurtech Kullanılan Sektörlerden Örnekler

Insurtech, mevcut olarak kullanılan sigorta modelini daha kârlı, verimli ve etkili hale getirmek için yeni teknolojilerin kullanılması anlamına gelir. İsim olarak Insurtech, “Fintech” kelimesinden esinlenilerek “insurance” ve “technology” kelimelerinin birleşiminden oluşur.

Paylaş

insurtechnedir
Tamamliyo
Tamamliyo

Insurtech, mevcut olarak kullanılan sigorta modelini daha kârlı, verimli ve etkili hale getirmek için yeni teknolojilerin kullanılması anlamına gelir. İsim olarak Insurtech, “Fintech” kelimesinden esinlenilerek “insurance” ve “technology” kelimelerinin birleşiminden oluşur. Insurtech, sigorta firmalarının yeni ürünler yaratması, mevcut ürünlerini geliştirmesi ve daha verimli iş modellerine geçmesi için oldukça önemlidir. Özellikle müşteri memnuniyetini artırması ve firmaların maliyetlerini düşürmesi bu sektörün önemini ortaya koymaktadır. 

Hepimizin yakından tanıdığı ve ekosistemi gün geçtikçe büyüyen Fintech sektörünün bir alt kolu olan Insurtech sektörü, yeni ve hızlı büyüyen bir sektör olarak tanımlanabilir. Yapay zeka, makine öğrenimi ve dijitalleşmenin gelişmesi ile adını sıklıkla duyduğumuz gibi diğer yeni teknolojiler de bu sektörde kullanılmaktadır. 

Insurtech ayrıca sigorta şirketlerinin IoT(nesnelerin interneti) cihazlarından veri kümelerine erişmesini sağlar. Bu  sistem, sigorta ekosistemine sağladığı hız açısından da önemlidir. İnsanlar seyahat planı yaparken sigorta belgeleri ile uğraşmak istemez. Bunun yanı sıra birçok özelliğin bulunduğu mobil uygulamalardan işlemlerini yapmak isterler. Böylelikle sigorta ekosistemi büyük bir hız kazanmıştır.

Insurtech, sigorta ekosisteminin yanı sıra çeşitli E-Ticaret platformlarında da kullanılabilmektedir. Bu platformlar insanların sağlık ve sigorta hizmetlerine kaydolmasını sağlayabilmektedir. Ayrıca bu sektör, 2022 yılında yıllık olarak %50’nin üzerinde büyüme öngörüyor. Elimizdeki verileri değerlendirecek olursak, Insurtech de Fintech sektörü gibi hayatımızın büyük bir parçası olacak.

Insurtech Nedir? Hangi Alanlarda Insurtech Kullanılmaktadır?

Insurtech’in ne olduğunu ve hangi sektörlerde kullanıldığını yukarıda ele aldık. Bu sektörün kullanıldığı alanlar ise aşağıdaki gibidir:

  • Merkeziyetsiz Sigorta

Merkeziyetsiz sigorta, sigorta ekosistemi ve müşteriler adına daha güvenli bir ortam yaratmak için akıllı sözleşmeler ve blockchain teknolojisinin kullanılmasıdır. Bunun yanı sıra bu teknolojilerin kullanılması, dolandırıcılığı önlemek ve hataları azaltmak açısından oldukça önemlidir.

  • Sigorta Ürününün İnovasyonu

Insurtech, şirketlerin yeni ürünler yaratmasının yanı sıra mevcut ürünleri geliştirmesi bakımındanda da önem taşımaktadır. Ayrıca, kendini geliştiren ve mevcut teknolojileri kullanan sigorta şirketleri, önemli bir rekabet avantajı sağlar.

  • Veriye Dayalı Hizmet

Insurtech, veri kümelerinden istatistiklerle bilgi elde etmek ve hesaplamak için kullanılabilmektedir. Böylece sigorta firmaları, müşterilerine kişiselleştirilmiş bir hizmet sunar.

  • Fiyatlandırma

Sigorta şirketleri veri analizlerinden çıkarımlar yapmak için Insurtech’i kullanmaktadır. Özellikle bu verilerin personasını çıkararak müşterinin konumu, yaşı ve cinsiyeti gibi parametrelere dayalı olarak fiyatlar oluşturmak için yeni teknolojilerin kullanımı söz konusudur. 

  • Dolandırıcılık Tespiti

Insurtech’in bu alanda kullanılması çok önemlidir. Makine öğrenimi ve veri analitiği gibi teknolojilerin kullanılmasıyla sigorta şirketlerine büyük zararlar vermeden dolandırıcılık tespiti yapılabilir.

İlginizi çekebilecek içeriğimiz:  Embedded Sigortacılık Nedir?

Insurtech Firmaları Ve Projeleri

Kullandığı yeni teknolojilerle Insurtech firmaları, işlerini çok kısa bir sürede büyütmüştür. Insurtech sektörü, kârın artmasıyla daha etkin bir iş modeline geçmiştir. Bu firmalar aşağıdaki gibidir:

  • Spot

Spot, 25 dolardan başlayan fiyatlarıyla üyelik yaparak hizmet alabileceğiniz bir firmadır. Spot’un sigorta ekosistemine getirdiği birçok yenilik bulunmaktadır. Bu yeniliklerden en önemlisi de yaralanma sigortası kapsamında yaralanan sigortalı için X-Ray teknolojisini kullanmasıdır.

  • Zesty

Zesty, sigorta firmalarının maliyet ve risklerini daha doğru hesaplamalarına yardımcı olur. Ayrıca Zesty, müşterilerin daha sorunsuz bir hizmet almaları için yeni teknolojileri kullanan bir Insurtech firmasıdır. Bu firma, sigorta firmalarının risklerini daha iyi hesaplayabilmeleri için yapay zeka ve makine öğrenimi gibi yeni teknolojileri kullanır.

  • WeFox

WeFox, sunduğu hizmetler ve danışmanlıklar ile Insurtech sektöründe ön plana çıkan bir firmadır. Sigortacılık ile ilgili tüm işlemleri mobil uygulamadan sunan WeFox, müşterilerin tüm belge ve bilgilere tek bir yerden ulaşmasını sağlar.

  • Ladder

Ladder, mobil uygulamasından sağladığı hızlı hayat sigortası imkânıyla sektörde ön plana çıkmıştır. Hayat sigortasının başvurusu veya yenilenmesi gibi hizmetleri mobil uygulama üzerinden sunması hem müşteri için hem de firma için maliyetleri azaltan bir etkendir.

  • Insureon

İnsureon, kullandığı yeni teknolojilerle küçük işletmelerin iş sigortalarını sorunsuz bir şekilde yapmasını sağlar. Ayrıca, işletme sahiplerinin ihtiyaçları olan poliçe sigortalarını karşılaştırarak satın almalarını sağlar. 

  • Lemonade

Lemonade, 2015 yılında yapay zeka ve makine öğrenimini sigorta ekosisteminde kullanma misyonuyla kurulmuş bir şirkettir. Şirket, sağlık sigortası, ev sigortası, araba sigortası, hayat sigortası gibi hizmetleri sunar. Lemonade, 2021’de yapılan müşteri memnuniyeti araştırmasında sigorta şirketleri arasında 1. sırada yer aldı.

  • Wakam

Wakam, sigorta ekosisteminde yeni teknolojileri kullanan ilk sigorta şirketidir. Müşterilerine kişiselleştirilmiş sigorta hizmetleri sunan Wakam 13 Avrupa ülkesinde hizmet vermektedir. 

Wakam, Financal Times’ın “Avrupa’nın en hızlı büyüyen şirketleri” araştırmasında sigorta şirketleri arasında 1. olmuştur.

Tamamlıyo olarak bu yazımızda Insurtech sektörünü detaylarıyla ele aldık. Siz de yazımızdan ilham alarak işinizde Insurtech kullanabilirsiniz. Böylelikle kârınızı artırabilir, maliyetlerinizi azaltabilir ve iyi bir müşteri deneyimi sunabilirsiniz. Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir