Tamamliyo Blog

Kitlesel Fonlama Nedir ?

Kitlesel fonlama; işletmelerin, kurumların, bireylerin ve özellikle bir iş fikri olan girişimcilerin işleri için fon toplama yöntemlerinden birisidir.

Paylaş

Kitlesel Fonlama Nedir ?
Tamamliyo
Tamamliyo

Kitlesel Fonlama Nedir? En Büyük Kitlesel Fonlama Platformları

Kitlesel fonlama; işletmelerin, kurumların, bireylerin ve özellikle bir iş fikri olan girişimcilerin işleri için fon toplama yöntemlerinden birisidir. Dijitalleşmenin artmasıyla bu fonlama, kitlesel fonlama platformları aracılığıyla yapılır. Genel olarak bu fonlama süreci aşağıdaki gibidir:

  1. Girişimciyseniz iş fikrinizi, işletmeciyseniz yaratıcı projenizi ya da öğrenciyseniz harcamalarınızı bu fonlama kampanyasıyla fonlayabilirsiniz. Kitlesel olarak fonlamanızı açıklamasıyla birlikte fikrinizi veya projenizi bir kitlesel fonlama platformuna göndermelisiniz.
  2. Sizi desteklemek isteyen ve hedefinize ulaşmanızda yardımcı olmak isteyen kişiler küçük veya büyük miktarda size para desteği sağlayabilir. Bu kişilere destekçi denir.
  3. Destekçi sayısını artırmak için bu kişilere, destek oldukları miktar kadar bazı ödüller verebilirsiniz. Örneğin, ücretli abonelik sistemiyle çalışan bir iş fikri için destek topluyorsanız size destek sağlayan kişilere birkaç ay ücretsiz abonelik fırsatı sunabilirsiniz.

Bu maddelere her fonlama platformu kuralları gereği yeni kriterler eklenebilir. Genelde yukarıdaki 3 madde her fonlama platformu için geçerlidir.

Bu fonlama platformlarının güvenli olması oldukça önemlidir. En güvenli ve en büyük kitlesel fonlama platformlarından bazıları aşağıdaki gibidir:

  1. Kickstarter
  2. İndiegogo
  3. Patreon
  4. GoFundMe
  5. Circle Up
  6. MightyCause
  7. SeedInvest
  8. Fundable
  9. CrowdCube
  10. Crowd Supply

Bu fonlama platformlarından ihtiyacınıza en uygun olanını seçip kitlesel fonlama nedeninizi yazarak destek toplayabilirsiniz.

 

Kitlesel Fonlama Platformlarına Nasıl Başvurulur?

Kitlesel fonlama platformlarına başvurmadan önce platformlarla ilgili araştırmanız gereken bazı önemli kriterler bulunmaktadır. Bu kriteler aşağıdaki gibidir:

  1. Platformun Kullanım Kolaylığı

Seçeceğiniz kitlesel fonlama platformunun web sitesini incelemeniz hem o platformu tanımanızı hem de daha çok özelliğini öğrenmenizi sağlar.

  1. Kitlesel Fonlama Platformunun Aldığı Ücret

Bu platformlar, desteklerinizin bir kısmını almaktadır. Bu ücret genelde %5 ile %12 arasında değişmektedir.

  1. Platformun Sunduğu Güven

Bir kitlesel fonlama platformunun güvenilir olması oldukça önemlidir. Platformu detaylıca inceleyerek ve tecrübeli kişilerden fikir alarak platformun sunduğu güveni değerlendirebilirsiniz.

Bu kriterleri karşılayan kitlesel fonlama platformlarından birini seçerek başvuru sürecinizin ilk adımını tamamlamış olursunuz. Daha sonra kitlesel fonlama nedeninizi bir kampanya olarak platforma göndermelisiniz. Bu aşamada nedenlerinizi iyi bir şekilde açıklamanız oldukça önemlidir.

Kitlesel fonlama nedeninizi de ekledikten sonra artık destekçilerinizden destek beklemeye başlayabilirsiniz. Bu adımda destekçinize size bağış yapması için bazı teşvik edici ödüller verebilirsiniz.

En Popüler Kitlesel Fonlama Platformları

En güvenli ve en büyük kitlesel fonlama platformları hakkında detaylar aşağıdaki gibidir:

 

 

  1. Kickstarter

Kickstarter, daha çok girişimcilerin kullandığı bir kitle fonlama platformudur. Ya hep ya hiç mantığıyla çalışması sebebiyle kampanyanızı tamamlayamadığınız sürece paranızı alamazsınız. Kickstarter, elde ettiğiniz kazancın %3 ile %5’i arasında bir ödeme talep eder.

  1. Indiegogo

Bu platform Kickstarter ile aynı mantıkta çalışır, tek farkı ya hep ya hiç sisteminin kullanılmıyor olmasıdır.

  1. Patreon

Patreon, sosyal medya kanallarından içerik üreten yayıncılar arasında oldukça popüler bir platformdur. Patreon’da destekçilerin her ay düzenli olarak bağış yaptığı bir abonelik sistemi vardır. Burada içerik üreticileri, destekçilerine özel içerikler oluşturabilir.

  1. GoFundMe

Hayır işleri ve bazı acil durumlar için kullanılan bir platformdur. Bu platformda da ya hep ya hiç sistemi kullanılmaz ve elde ettiğiniz desteğin %5’i talep edilir.

  1. Circle UP

İşletmeler ve girişimciler için en iyi fonlama platformlarından biridir.

  1. Mightycause

Sivil toplum kuruluşları gibi kâr amacı gütmeyen kurumlar için en iyi seçenektir. En önemli özellikleri ise düşük maliyetli olması ve sunduğu ücretsiz seçeneklerdir. Bunun yanında özel etkinlikler ve bağış günleri de düzenlemenize imkân sağlar.

  1. SeedInvest

Girişimcilerin kullanmayı tercih ettiği bir platformdur. Ya hep ya hiç sistemi yoktur. Bu zamana kadar 300’den fazla girişime fonlama imkânı sunmuştur.

  1. Fundable

Küçük işletmeler için en iyi seçenektir. Bu kitlesel fonlama platformunda ödenen bağıştan belli bir yüzde ödemek yerine aylık bir ücret ödemek mümkün.

  1. CrowdCube

İngiltere ve Avrupa’nın en iyi fonlama platformlarından biridir. İşletmeler ve girişimciler için uygun bir platformdur. Elde ettiğiniz destek üzerinden %7 oranında bir tutar alınmaktadır.

  1. CrowdSupply

Küçük işletmeler için uygun bir platformdur. Bu zamana kadar 300’den fazla küçük işletmeye fonlama desteği sağlamıştır.

 

Tamamlıyo olarak bu yazımızda kitlesel fonlama konusunu detaylarıyla ele aldık. Siz de sorularınızı ve konuyla ilgili görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir